Alito Moreno tidak menerima pertemuan kedua dengan bekas pemimpin PRI

Alejandro Moreno bertemu dengan timbalan menteri dan majistret tempatan (Foto: Twitter/@alitomorenoc)

Walaupun hakikatnya bekas pemimpin Parti Revolusi Institusi (PRI) meminta pertemuan kedua dengan Alexander sayap Gelap Cardenas; presiden negara sekarang Dia belum menjawab surat itu dan, sebaliknya, beliau telah berkongsi pertemuannya dengan majistret dan timbalan menteri tempatan.

Melalui akaun Twitter rasminya, yang juga bekas Gabenor Campeche itu mengumumkan perkara itu mengetuai mesyuarat Persidangan Kebangsaan Timbalan-Timbalan Tempatan PRI (CONALPRI), di mana beliau melantik Hugo Contreras Zepeda, penyelaras semasa penggubal undang-undang parti dalam Kongres Jalisco, sebagai presiden organisasi tersebut.

Semasa sambutan angkat sumpah, Alito mengambil kesempatan untuk rmengiktiraf kerja yang dijalankan oleh timbalan triwarna dalam kongres yang berbeza, kerana beliau menyatakan bahawa ia adalah hubungan rapat antara institut dan rakyat.

“Saya mengiktiraf kerja komited timbalan dan timbalan PRI tempatan Mexico. Anda mewakili salah satu hubungan terdekat PRI dengan rakyat. ¡mari terus maju ke hadapan berganding bahu untuk membawa hasil yang baik ke wilayah itu!” tulis Moreno di rangkaian sosial.

Alejandro Moreno telah bermesyuarat dan tidak membalas surat daripada bekas pemimpin itu (Foto: Twitter/@alitomorenoc)
Alejandro Moreno telah bermesyuarat dan tidak membalas surat daripada bekas pemimpin itu (Foto: Twitter/@alitomorenoc)

Beberapa jam kemudian, pemimpin semasa Revolusi Institusi mengadakan pertemuan dengan Persatuan Majistret dan Majistret Pilihan Raya Tempatan Amerika Syarikat (AMMEL), untuk bertukar pandangan tentang reformasi pilihan raya dihantar oleh Presiden Andrés Manuel López Obrador (AMLO) kepada Kongres Kesatuan.

“Saya bertemu dengan majistret pilihan raya tempatan dari @ammeleum untuk bercakap, menganalisis dan bertukar pandangan mengenai perbincangan masa depan #ElectoralReform”

Pertemuan itu mengejutkan, kerana pada awal pagi Khamis ini, 23 Jun bekas pemimpin menghantar surat lain kepada Moreno Cárdenas di mana mereka meminta pertemuan lain dengannya; namun, tidak seperti kali pertama, Alito tidak memberi maklum balas secara terbuka bila perkara ini akan berlaku.

Pertikaian berterusan dalam PRI (Foto: Twitter/@letroblesrosa)
Pertikaian berterusan dalam PRI (Foto: Twitter/@letroblesrosa)

Dalam teks yang didedahkan kepada umum, bekas presiden rmereka teringat beberapa kelebihan yang disentuh dalam pertemuan pertama dan mereka memutuskan bahawa terdapat “serangkaian isu belum selesai yang penting untuk diselesaikan secepat mungkin, memandangkan ia menjadi relevan dalam iklim politik semasa organisasi kami.”

Antaranya termasuklah pembaharuan Jawatankuasa Eksekutif Kebangsaanserta cara PRI akan bekerja dalam gabungan Va por México, iaitu, bagaimana pembahagian kerja dengan Parti Tindakan Nasional (PAN) dan Parti Revolusi Demokratik (PRD).

“(Menunggu) pembaharuan inklusif bagi badan pengurusan politik dan eksekutif yang berbeza parti dan seruan untuk pembaharuan kepimpinan negara tepat pada masanyakami menyampaikan komunikasi ini kepada anda untuk mengadakan mesyuarat susulan baharu yang membolehkan menentukan laluan tindakan dan cara untuk memenuhinya”, adalah teks yang boleh diperhatikan.

Surat itu ditandatangani oleh Claudia Ruiz-Massieu, Caroline Monroe, Manlio Fabio BeltronesCesar Camacho Quiroz, Pedro Joaquin Coldwell, Beatriz Paredes, Roberto MadrazoDulce María Sauri, Humberto Roque Villanueva dan Miguel Ángel Osorio Chong.

PRI menyokong Alito Moreno (Foto: Twitter/@SAI_PRI)
PRI menyokong Alito Moreno (Foto: Twitter/@SAI_PRI)

Apa yang dinyatakan dalam surat itu diperincikan sehari sebelumnya oleh Ruiz Massieu, yang menjelaskan bahawa objektifnya adalah untuk membersihkan semua keraguan yang masih belum selesai dari pertemuan pertama, di samping mewujudkan mekanisme yang diperlukan untuk parti mendapatkan semula keyakinan daripada penduduk.

Begitu juga, beliau menegaskan bahawa mesyuarat seterusnya telah dirancang dari mesyuarat pertama, kerana beliau berkata, pintu itu tidak ditutup kepada kemungkinan pembaharuan Majlis Politik Negara (CPN), walaupun Moreno Cárdenas memutuskan bahawa beliau telah dipilih selama empat tahun dan akan terus memimpin parti, walaupun kemenangan pilihan raya tidak mengiringi beliau dalam pengurusannya.

TERUSKAN MEMBACA:

Lawan tali: bekas pemimpin PRI akan mencari pertemuan kedua dengan Alito Moreno

Alito Moreno: betapa pantang-larang di benteng-benteng PRI menjadi pengikat hati bagi pemimpinnya

“Perjalanan telah hilang”: bagaimana PRI merancang untuk menyelamatkan dirinya daripada “kepupusan”

Leave a Comment