Pekerja mengecam bahawa mereka dipecat kerana undi mereka dalam pilihan raya lalu

Kad untuk pusingan kedua presiden di Colombia. Foto: Pendaftaran.

Dalam pusingan kedua presiden di Colombia, keputusannya adalah bersejarah, kerana buat kali pertama calon berhaluan kiri akan menjadi Ketua Negara. Gustavo Petro dengan 50.44% mengatasi bekas datuk bandar Bucaramanga Rodolfo Hernández yang memperoleh jumlah peratusan sebanyak 47.31%..

Empat hari selepas memilih presiden pada pilihan raya, negara terus menjana reaksi, bukan sahaja daripada ahli politik tetapi juga dari sektor ekonomi dan perniagaan, memandangkan mereka telah mengenali antara satu sama lain melalui pelbagai media. aduan daripada pekerja yang telah dipecat daripada pekerjaan mereka kerana pilihan mereka mengundi Ahad lalu.

Olga Giraldo Bon Ince pekerja menyokong Gustavo Petro

Salah satu kes yang paling terkenal ialah Puan Olga Giraldo, yang menjadi tular di rangkaian sosial kerana muncul dengan poster menyokong Presiden terpilih Gustavo Petro ketika dia dalam kempen presidennya, Olga, yang merupakan pekerja Bon Ice, telah terpaku pada imej keretanya yang mengisahkan kempen ahli politik Pakatan Sejarah.

Nah, fakta ini menyebabkan wanita itu “dipecat” dari pekerjaannya, seperti yang ditunjukkannya W: “Saya datang dari perarakan, saya mempunyai seorang kakak yang hilang dan saya telah menyokong Petro dalam politik. Jadi kami pergi ke perarakan, keesokan harinya saya bangun dengan sakit kepala, pada hari Isnin saya bangun awal di pejabat bos untuk bekerja dan saya terserempak dengannya di jalan raya dan dia memberitahu saya ‘Olga tidak ada kerja lagi untuk awak. kerana sepanduk yang awak letak pada kereta, kerana menyokong Petro’”wanita itu memberitahu stesen radio.

Begitu juga, terdapat kisah Juan Suarez, seorang pejalan kaki anjing yang menunjukkan bahawa disebabkan foto yang diterbitkan dalam status WhatsAppnya, beberapa pelanggan tetap memutuskan untuk memutuskan hubungan kerja dengannya. Pengadu menyatakan bahawa gambar yang diterbitkannya tidak pernah melukakan perasaan, tetapi sehari selepas pusingan kedua presiden, dia terkejut melihat mesej daripada pelanggan yang menyatakan bahawa mereka tidak lagi boleh terus meminta perkhidmatan Juan kerana kedudukan politiknya berbeza daripada daripada mereka.

Berhubung fakta itu, seorang profesional undang-undang menunjukkan menyalahi undang-undang majikan dalam menamatkan kontrak pekerja mereka kerana ideologi selain mereka sendiri. Carolina Castro de la Torre, peguam kanan di kawasan buruh Holland & Knight Colombia, memberitahu Penonton: “tiada majikan yang layak atau diberi kuasa untuk memaksa pekerja mereka mengundi calon tertentu, dan juga tidak dibenarkan untuk mengambil tindakan atau tindakan balas terhadap mereka yang telah mengundi dengan cara tertentu”.

Untuk maklumat lanjut mengenai Kerajaan Negara seterusnya: Presiden terpilih Gustavo Petro Urrego mula menyatakan pergerakan politik masa depannya, dalam kes ini, memuji rancangan model pendidikan melalui pembinaan beberapa bangunan yang akan digunakan untuk tujuan itu. Memandangkan ini, kedua-dua datuk bandar dan gabenor mengumumkan kedudukan mereka, yang dalam menghadapi begitu banyak spekulasi, adalah positif dan bertentangan dengan andaian awal.

Gustavo Petro memberi jaminan: “Saya meminta datuk bandar dan gabenor negara menyediakan lot dengan hak milik yang sah untuk membina kampus universiti dan kolej universiti yang akan menyokong infrastruktur masyarakat berpengetahuan”.

Permintaan ini kelihatan berwibawa oleh beberapa sektor, namun, ia diterima secara positif oleh dua persatuan penting: Persatuan Bandar Ibu Kota Colombia (AsoCapitales) dan Persekutuan Jabatan Kebangsaan (FND), di samping itu, secara bebas, beberapa Datuk Bandar menegaskan bahawa mereka telah bersedia. untuk bekerjasama dengan Kerajaan Negara yang akan datang.

TERUSKAN MEMBACA:

Pico y Placa: kereta apa yang berehat di Bogotá 23 Jun ini

Pastor Alape menitiskan air mata selepas mengenangkan penawanan Ramiro Carranza

Leave a Comment